WAT IS INSULINERESISTENTIE

WAT IS INSULINERESISTENTIE?

Jan 11, 2023

Het Westerse voedingspatroon heeft in de afgelopen decennia wel bewezen dat we als volk steeds ongezonder, dikker en lomer worden. Door de talloze verleidingen ligt insulineresistentie daarom op de loer... Met bijna 1,4 miljoen Nederlanders met diabetes type 2 (en tel er daar jaarlijks 50.000 mensen bij op die deze diagnose krijgen) neemt het toch vormen aan van een epidemie. Hoewel diabetes type 2 goed behandelbaar is met medicijnen, kan het toch veel gevolgen hebben voor de gezondheid op de lange termijn. Zo is de kans groter op hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, problemen met nieren en ogen, maar ook een slechtere weerstand zorgen ervoor dat je niet optimaal kunt functioneren.
Het is daarom goed om te weten dat insulineresistentie een voorstadium is van diabetes type 2 en dit met leefstijl interventie uitermate goed te behandelen is. Gewoon, door hele simpele dingen te veranderen in je leven.Wat is insulineresistentie?
Bij insulineresistentie zijn je cellen minder gevoelig geworden voor insuline. Hierdoor werkt insuline minder goed en wordt je bloedsuikergehalte te hoog.
Het probleem zit 'm in het eten van te veel enkelvoudige koolhydraten (zoals: brood, snoep, pasta, chips en suiker). Deze worden snel opgenomen in je lichaam, waardoor je lichaam in korte tijd veel insuline moet produceren. Als je lichaam dit jarenlang te verduren krijgt, dan is het vanzelfsprekend dat het ongevoelig wordt voor insuline en je lichaam insuline resistent wordt.
Je komt in een vicieuze cirkel terecht; door het constant eten (van processed foods) - maakt je lichaam insuline aan - op de lange termijn weigeren je cellen de aanmaak van insuline - suiker wordt omgezet in vet in je lichaam - je voelt je moe en ervaart een 'hongergevoel' - en... zo kom je telkens weer terecht in deze ongezonde vicieuze cirkel.


Insuline (= een hormoon) heeft als taak om de bloedsuikerspiegel te verlagen en doet dit door verschillende delen van je lichaam te bevoorraden met energie. Als eerste zijn de lever en de spiercellen aan de beurt, als deze vol zijn dan transporteert insuline de rest van de energie naar de vetcellen.

Door een ongezonde levensstijl (ongezond eten, te weinig bewegen, onvoldoende slaap en te veel stress) zorg je ervoor dat je lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen bij sommige mensen, ook kunnen bepaalde medicijnen invloed hebben op insulineresistentie. Daarbij zijn mensen met diabetes type 2 vaak insuline resistent, omdat dit dus een voorloper is van diabetes type 2.

Hoe weet je of je insulineresistentie hebt?
Je kunt door middel van een bloedtest of orale glucose-intolerantie test uitsluiten of je insuline resistent bent. Mensen met insulineresistentie ervaren vaak de volgende symptomen:
- futloosheid.
- cravings in zoetigheid.
- gewichtstoename en veel moeite met afvallen.
- extra vetopslag rond de buikstreek.
- hoofdpijn.
- acné en een onrustige huid.
- duizeligheid (bij het opstaan).
- droge mond (veel dorst).
- hormonale disbalans; PCOS.

Hoe kom je van insulineresistentie af?
Het goede nieuws is dat insulineresistentie omkeerbaar is en eigenlijk ook met hele makkelijke tools.

1. Afvallen.
Door gewicht te verliezen verbeter je je insulinegevoeligheid. De Intermittent Fasting Matchapolitan Lifestyle is een mooie manier om van insulineresistentie af te komen, mits je natuurlijk kiest voor gezonde voeding tijdens je food window. Zo raden we aan om minder koolhydraten, suikers en zetmeel te eten en bewerkte voeding te laten liggen.
Kies liever voor groentes, eiwitten en vetten. Je lichaam heeft meer tijd nodig om langzaam verterende voeding te verwerken en mede hierdoor ontstaat er geen insulinepiek.

2. Meer bewegen.
3 keer per week sporten, met name korte en intensieve intervaltrainingen. Bewegen vóór je maaltijd is ook een van de tips die Intermittent Living Mentor Siebe Hannosset je meegeeft tijdens de Intermittent Living Cursus.

3. Voldoende slaap.
Een slaaptekort kan ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Denk hierbij aan het honger- en verzadigingshormoon, ghreline en leptine. Maar ook stijgt het groeihormoon tijdens een goede nachtrust en dit zorgt mede voor herstel.
Slecht slapen betekent vaak dat je overdag eerder geneigd bent om te gaan snaaien (zoetigheid, zoute chips, you name it).

4. Drink groene thee.
Groene thee kent velen gezondheidsvoordelen. Het behoudt van een normale bloedsuikerspiegel, ondersteunt je vetstofwisseling, het immuunsysteem en de nierwegen voor een juiste vochtbalans, goed voor cholesterolspiegel en hart- en bloedvaten, beschermt de huid tegen veroudering en het is een anti-oxidant (ter bescherming van gezonde cellen en weefsels)*. That's what we want!
*disclaimer: evaluatie gezondheidsclaim is lopende.Weet dat medicijnen wellicht je insulinegevoeligheid kunnen verbeteren, maar dit pakt natuurlijk niet het probleem aan... terwijl je dit met leefstijl interventie wel doet. Mocht je willen stoppen met het medicijngebruik, dan adviseren wij t.a.t. om dit te overleggen met je arts.

 

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!