HOUD JE HOOFD KOEL TIJDENS DE ZOMER

HOUD JE HOOFD KOEL TIJDENS DE ZOMER

Aug 15, 2023

De zomer, in Ayurvedische termen het pitta seizoen, staat voor zwoele nachten, picknicks in het park en afkoelen in het water, maar je ziet ook veel irritatie in het verkeer en mensen die last krijgen van huidklachten. Aan de hand van Ayurveda is dit gemakkelijk te verklaren. Eline, Ayurvedisch therapeut, gaat je dit uitleggen en tips geven voor een ontspannen zomer...

In de zomer overheerst het vuurelement. De zon staat hoog aan de hemel, het is warm buiten en deze externe warmtebron heeft invloed op jouw interne vuur, jouw lichaam en emoties.

Meer vuur zorgt voor hitte
Ayurveda, een holistische gezondheidsfilosofie uit India, gaat uit van het principe like increases like wat betekent dat gelijken elkaar versterken en het tegenovergestelde voor balans zorgt.

Wanneer het een warme zomerdag is en je een aantal uur in de volle zon doorbrengt kun je je voorstellen dat jouw vuur element stijgt. Drink je daarbij nog een wijntje op het terras (wijn is een verhittende drank) of kies je voor een intensieve work-out dan kan dit leiden tot een onbalans en naar aanleiding daarvan klachten. Die klachten zijn er niet na één keer, maar wanneer je weet dat je hier gevoelig voor bent is dit iets om op te letten.

Echte pitta klachten zijn bijvoorbeeld losse ontlasting, een blaasontsteking, branderige ogen, zware menstruatie, gevoelige huid of vurige emoties zoals jaloezie of een kort lontje. 

Wanneer je (één van) bovenstaande klachten ervaart heeft Ayurveda daar altijd een natuurlijke remedie voor. Een tip bij een blaasontsteking is bijvoorbeeld koriander en venkelzaadjes kort vijzelen, toevoegen aan een glas water en dit een nacht laten staan. Zeef de volgende dag de zaadjes eruit en drink het water.

Wanneer je een zware menstruatie hebt kun je granaatappelsap maken met jaggery (oerzoet) en aloë vera.

Last van je huid door de zon? Smeer biologische kokosolie of aloë vera gel en bij branderige ogen zijn watjes met rozenwater onwijs fijn en kalmerend!

Verkoeling, Ontspanning en Go With The Flow
Het mooiste is natuurlijk als we klachten voor kunnen zijn en ook daar heeft Ayurveda tips voor. De Ayurveda leeft namelijk met de seizoenen en ziet voeding en leefstijl als medicijn. Door te kijken naar de eigenschappen en elementen van het seizoen en het tegenovergestelde te doen, kun je ervoor zorgen dat je in balans blijft. Zo krijgen klachten geen kans en weet je wat je kunt doen wanneer je even niet zo lekker in je vel zit.

De keywords om zomers in balans te blijven zijn verkoeling, ontspanning en go with the flow.

Verkoeling
Een verfrissende duik in de zee, een lauwwarme douche in plaats van een warm bad en voeding die jouw interne vuur balanceert. Ga voor groene groenten, sappig zomerfruit en kies voor kokos. Je kunt denken aan kokosyoghurt, kokoswater of een kop warme kokosmelk in plaats van je dagelijkse dubbele espresso. Zomer-proof thee maak je van munt en hibiscus of blend watermeloen tot sap met limoen. Koffie, alcohol en spicy curries kun je het beste even laten staan en probeer je drankjes op kamertemperatuur te drinken. Ijskoud dooft namelijk je spijsverteringsvuur en zorgt ervoor dat je lichaam moet schakelen van heel warm naar koud, dit kost veel energie en je lichaam kan zich maar op één ding tegelijk focussen.

Ontspanning
Yes je mag niks doen! Juist nu wanneer er al zoveel vuur is, is het belangrijk een stapje terug te doen. Ga naar het strand, ga bij het meer liggen met een boek en doe (in de vroege ochtend of ’s avonds) een ontspannen yogales. Geen bootcamps of lange hardloopafstanden. Als je eerlijk naar jezelf toe bent, heb je daar vaak de energie ook niet voor.

Go with the flow
Beland je na een stranddag toch in de zon op het terras? Go with the flow en geniet ervan! Dit is het seizoen om niet te streng te zijn voor jezelf maar te genieten van wat er op je pad komt. Pitta vindt het vaak lastig om dingen op zijn beloop te laten en maakt het liefst een heel week (of maand) schema. Let it go & omarm de summervibes. 

Over Eline
Eline is Ayurvedisch therapeut, geeft reiki-behandelingen, workshops en zwangerschapsyoga. In haar praktijk Dandelien helpt ze vrouwen zichzelf beter te begrijpen en klachten te verhelpen op holistische wijze.

 

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!