HET NUT VAN 100% NATUURLIJKE PRODUCTEN

HET NUT VAN 100% NATUURLIJKE PRODUCTEN & WELKE INGREDIËNTEN KUN JE HET BESTE VERMIJDEN?

Sep 12, 2023

Inmiddels worden we ons er steeds meer van bewust dat de supermarkten vol troep liggen, de meeste mensen zullen hierbij voornamelijk denken aan voeding en suiker-rijke dranken. Maar heb jij ook weleens nagedacht over alle crèmes die je op je lichaam smeert? Van cosmetica tot lichaamsverzorging producten en van schoonmaak- tot wasmiddelen waar je mee in aanraking komt? Chemische producten die ongemerkt voor gezondheidsklachten kunnen zorgen en wellicht niet op de korte termijn schadelijk zijn voor je algehele gezondheid, maar op de lange termijn voor vervelende en 'onverklaarbare' symptomen kunnen zorgen.Daarom hebben wij een lijst voor je samengesteld met producten die je beter kunt mijden en een korte uitleg waarom.

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Wat is het? Dit ingrediënt zorgt ervoor dat je shampoos royaal schuimen. SLS is een agressieve reiniger, welke zelfs wordt gebruikt om motoren te ontvetten.
Wat doet het? Het dringt makkelijk je lichaam binnen en kan via de bloedbaan terechtkomen in je organen en ogen. Directe aanraking met de huid zorgt bovendien ook vaak voor irritatie aan de ogen en huid en kan op de lange termijn zorgen voor een uitgedroogde huid, allergieën en haaruitval (plus longen als je deze stof inademt).

Parabenen
Wat is het? Het zijn conserveermiddelen die bacteriën en schimmels doden en ervoor zorgen dat producten langer houdbaar zijn. Je vindt parabenen in bijna alle verzorgingsproducten (o.a. shampoo, douchegel, lotions en crèmes).
Wat doet het? Het zijn hormoonverstorende stoffen, welke oestrogeen nabootsen in je lichaam. Net als SLS worden parabenen ook opgenomen in je lichaam en blijven deze daar actief. Het is zelfs zo erg dat deze stof wordt teruggevonden tijdens autopsie in tumoren.
De lijst is lang, omdat er diverse parabenen zijn... zoals: ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben.

Minerale oliën (vaseline en paraffine)
Wat is het? Minerale olie wordt gewonnen uit aardolie (petroleum), het wordt gebruikt als een verzamelnaam voor alle stoffen die afkomstig zijn uit aardolie. Doorgaans komen paraffine en petroleum het vaakste voor in cosmeticaproducten. Pure petrolatum is de vaseline waar we allemaal wel bekend mee zijn. Onder andere babyproducten, lippenbalsem, gezichtscrème en body lotion bevatten vaak minerale oliën.
Wat doet het? Het zijn niet alleen flinke hormoonverstoorders, ook zijn er sterke vermoedens dat de minerale oliën in de producten kankerverwekkend zijn en dat ze zich kunnen ophopen in de organen en gezwellen kunnen vormen in de lymfeklieren, lever en milt.
Minerale oliën zijn ook te herkennen aan de volgende ingrediënten op de ingrediëntenlijst van producten: petrolatum, petroleum, paraffinum (liquidum), vaseline of simpelweg mineral oil.

Alcohol
Wat is het? In veel verzorgingsproducten worden er diverse soorten alcohol gebruikt om bacteriën te doden, maar ook wordt het gebruikt om stoffen op te lossen om het product makkelijker op de huid uit te smeren.
Wat doet het? Synthetische alcohol kan irritatie veroorzaken, het kan ontstekingen veroorzaken en acné zelfs verergeren en het droogt de huid uit. Natuurlijke soorten alcohol kunnen vaak wel zorgen dat de huid wat uitdroogt, maar zal verder niet tot verstoringen leiden.

Siliconen of siloxanen
Wat is het? Het komt veel voor in haarverzorging producten, waar de siliconen ervoor zorgen dat het haar meer glanst en pluis-vrij is. Hierdoor lijkt het misschien alsof de producten je haar voeden en daarom goed zijn als verzorging. 
Wat doet het? Eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde en seal je het haar waardoor de goede haarproducten er niet meer doorkomen. De meeste siliconen zijn moeilijk uit het haar te wassen, waardoor het zich gaat opbouwen in het haar. Hierdoor kan het niet meer ademenen en dringen de voedingsstoffen niet meer door. Het gevolg is dat het haar futloos wordt, het langzaam uitdroogt en breekbaar wordt.
Water oplosbare siliconen in shampoos zijn daarentegen wel beter om te gebruiken, omdat deze makkelijker uit het haar te wassen zijn.

De gemiddelde vrouw smeert dagelijks zo'n 515 synthetische chemicaliën op haar huid, bij mannen komt dit getal uit op zo'n 85 synthetische chemicaliën per dag.


Ftalaten
Wat is het? Weekmakers om plastic soepel te houden.
Wat doet het? Ftalaten komen vervolgens weer in het lichaam terecht en verstoren hiermee niet alleen je hormonen, ook je algehele gezondheid zelf krijgt het te verduren. Daarbij zorgt het voor het stabiliseren van de geur in parfum en de kleur in cosmetica. Van parfums tot haargel/lak en van nagellak tot shampoos, ftalaten zitten in onnoemelijk veel cosmeticaproducten.
Ftalaten worden zelden vernoemd op de ingrediëntenlijst en kun je eerder terugvinden onder het woord parfum en worden ook wel aangeduid met di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).

Polyethylene glycol (PEG's)
Wat is het? Synthetische chemicaliën die veel in cosmetica wordt gebruikt om te reinigen, of als emulgator of bevochtiger. Het bevat vaak zware metalen die je absoluut niet op je huid wilt hebben, denk hierbij aan: lood, ijzer, kobalt, nikkel, cadmium en arsenicum.
Wat doet het? Het verwijdert de beschermende vetten van de huid, verstoort de vochthuishouding en veroudering van de huid. Vaak volgt er achter de PEG's een nummer op de ingrediëntenlijst, nog zo eentje om dus te skippen...

Aluminium (aluminium chlorohyrate)
Wat is het? Als er tegen vrouwen waarbij borstkanker wordt geconstateerd wordt gezegd dat ze geen deodorant met aluminium meer mag gebruiken, dan weet je eigenlijk al voldoende... Het vernauwt de poriën, waardoor de zweetklieren dus niet meer optimaal kunnen functioneren. Ook natuurlijke mineralen kunnen aluminium bevatten.
Wat doet het? Het gebruik van o.a. zonnebrand, deodorant zorgt ervoor dat aluminium rechtstreeks door je huid wordt opgenomen en dit heeft een verstorende werking in je lichaam.

Triclosan 
Wat is het? Een bestrijdingsmiddel wat veel wordt gebruikt in antibacteriële middelen. Je vindt het o.a. vaak in zeep, tandpasta en en deodorant. Triclosan houdt enkel geen rekening met de goede bacteriën op de huid 
Wat doet het? Ook dit ingrediënt zorgt voor een verstoring van de hormoonbalans en wordt in verband gebracht met allergieën.

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA)
Wat is het? Een verdikkingsmiddel - zorgt voor veel schuim - wat wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten. Het komt voor in producten als shampoo, douchegel, haarlak, zeep en zonnebrandcrème. Voorbeelden zijn Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA. In de regelgeving in de EU zijn niet voor niets beperkingen opgenomen voor het gebruik van deze stoffen in cosmetica.
Wat doet het? Het kan zorgen voor allergische reacties, oogirritaties en leidt tot droog haar en droge huid.

Als je de volgende keer naar de supermarkt gaat of nieuwe cosmeticaproducten nodig hebt, houd dit lijstje dan paraat en check of deze ingrediënten verwerkt zijn in de producten. Het leren van etiketten lezen is een must als je zeker wilt zijn dat je geen chemische troep op én in je lichaam krijgt. Het zal in het begin een (lange) zoektocht worden door de supermarkt, maar gelukkig anticiperen meerdere supermarkten tegenwoordig wel iets meer op een markt met 100% natuurlijke producten. Als je eenmaal weet welke producten veilig zijn om te gebruiken, zullen de supermarkt bezoeken ook minder tijd vergen.Ontdek de prachtige collectie natuurlijke zeepbars welke speciaal zijn samengesteld door Pieter Loridon van Cafe Couture, speciaal gemaakt om jouw huid te verwennen en te verzorgen. Onze zorgvuldig samengestelde zeepbars zijn doordrenkt met de kracht van moeder natuur en bevatten alleen de puurste ingrediënten. Met liefde met de handgemaakt, bieden ze een luxueuze en duurzame manier om voor je huid te zorgen.


Welke ingrediënten kun je beter vermijden?
- SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate).
- Parabenen, zoals: ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben, en isobutylparaben.
- Minerale oliën, zoals: vaseline, paraffine, petrolatum, petroleum, paraffinum (liquidum), vaseline of simpelweg mineral oil.
 - (Synthetische) alcohol.
- Siliconen of siloxanen, zoals: cyclopentasiloxane, dimethicone en simethicone. Je herkent siliconen op de ingrediëntenlijst aan de woorden die eindigen op ‘-cone’, ‘conol’, ‘-xane’ en ‘-col’.
- Ftalaten, zoals: parfum, di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), di-isononyl phthalate (DINP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP). 
- Polyethylene glycol (PEG's en vaak volgt er een nummer achter de PEG op de ingrediëntenlijst).
- Aluminium, zoals: aluminium chlorohydrate, alum, aluin of potassium alum.
Triclosan.
- Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA) en Monoethanolamine (MEA).Handig om te weten: de ingrediënten op de ingrediëntenlijst worden geordend op gewicht. Het ingrediënt dat dus als eerste wordt genoemd, zit het meeste in het product. Evenals het product wat als laatste wordt genoemd, dit zit er waarschijnlijk nauwelijks in.

 

Om af te ronden leggen we je graag ook het verschil uit tussen chemische en natuurlijke schoonmaakmiddelen. De chemische synthetische schoonmaakmiddelen zijn vervaardigd uit aardolie (lees ook: minerale oliën), natuurlijke schoonmaakproducten bevatten daarentegen zeep op plantaardige basis.
Zodra plantaardige zeep in contact komt met de natuur verliest het langzaam zijn werking, de verdere totale afbraak gebeurt binnen enkele dagen zonder enige giftige resten achter te laten. Ook heeft plantaardige zeep geen agressieve reactie op de huid of andere gevolgen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Helaas is de term 'natuurlijk' niet beschermd en kan deze door iedereen mis-/gebruikt worden. Je kunt hierbij wel letten of de producten een keurmerk bevatten, let dan wel op dat dit keurmerk betrouwbaar is en aan alle eisen voldoet. 

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!