GEZONDE VOEDING TIJDENS DE ZWANGERSCHAP VOLGENS DE AYURVEDA

GEZONDE VOEDING TIJDENS DE ZWANGERSCHAP VOLGENS DE AYURVEDA

Dec 12, 2023

Je bent zwanger en wilt zo goed mogelijk voor je jezelf en je lichaam zorgen om je baby te ondersteunen en om te zorgen voor een fijne zwangerschap. Hier zijn zoveel uiteenlopende adviezen over te vinden. Hoe kun je dit nou het beste doen?

Voor iedere zwangerschapsmaand heeft de Ayurveda voeding-, leefstijl,- en kruidentips die bijdragen aan de ontwikkeling van je kindje in die maand. Al deze tips zijn gebundeld in het zwangerschap en kraamtijd dagboek, met wijsheden vanuit de Ayurveda. Het boek dat Eline, Ayurvedisch therapeut, schreef tijdens de zwangerschap van haar vierde kindje.

In deze blog gaat ze je vertellen welke algemene voedingstips je kunt hanteren. Tijdens de zwangerschap is het namelijk onwijs belangrijk om jezelf goed te voeden. Wat je eet bouwt de lichaamsweefsels van je kindje. In de oude geschriften staat dat de zwangere vrouw drie belangrijke verantwoordelijkheden heeft: het voeden van haar eigen lichaam, haarzelf voorbereiden op de borstvoeding en het voeden van haar kindje zodat deze zich kan ontwikkelen en kan groeien.

 

Ayurveda kijkt hiervoor naar de kwaliteiten van voeding:

Vers & gezond
Eet gezond voedsel, zoveel mogelijk vers. Voeding die smakelijk is en waar je blij van wordt!

Zoet
De smaak zoet is verbonden met het aarde element, het element dat zorgt draagt voor groei. Tijdens de zwangerschap groeit er een kindje in jou, dus is dit element heel belangrijk. Zoete voedingsmiddelen die goed zijn om toe te voegen aan jouw maaltijden zijn: melk, boter, ghee, aardse groenten, vers vruchtensap, gedroogd fruit, rijst, honing en noten.

Juicy
Denk aan soeperige maaltijden, zoals pap, stoofschotels en het rijst/groenten gerecht kitchari. Ook fruit als bessen en meloen bevatten deze kwaliteiten en kokosnoot water is super hydraterend. Juicy voeding is makkelijk verteerbaar en zorgt ervoor dat je genoeg vloeistoffen binnenkrijgt om je lichaam te ondersteunen in het toenemende bloedvolume en zodat je gehydrateerd blijft.

Olieachtig
Olieachtige voeding is belangrijk voor smering van de gewrichten, het voeden van de lichaamsweefsels, ondersteunen van je spijsvertering en voor kracht en bescherming. Dit vind je terug in goede kwaliteit oliën zoals ghee, extra vierge olijfolie en avocado’s.

Voedend
Neem voeding die voedend is en energie geeft. Warme voeding is vaak makkelijker te verteren en dus meer voedend. Kies producten uit de zoete voedingsgroep en maak hier soepen van, warme melk met specerijen, gestoofd fruit met zaden of een tussendoortje zoals bananenbrood.

Vermijd voeding met witte suiker, te veel zout en hete specerijen, deze zijn lastig te verteren en het wordt zelfs gezegd dat het de baby niet blij maakt.

Een krachtig drankje
Misschien had je voor de zwangerschap een koffiemomentje (misschien ook niet). Neem dagelijks deze warme melk met amandelen en dadel, dit drankje is super krachtig en voedend.

Wat heb je nodig?
- Een handje rauwe witte amandelen.
- 3 ontpitte dadels.
- Water.
- Biologische melk of amandelmelk.

Aan de slag!
Week de amandelen en dadels een nachtje. Doe de volgende dag alle ingrediënten in de blender met de (amandel)melk. Blend tot een drankje en warm het even op in pan voordat je deze gaat drinken. Je kunt het drankje door een zeefje in je mok gieten, zo blijven er geen stukjes achter. Geniet ervan en voel eens hoe relaxed en krachtig je je erna voelt.

 

Ayurveda maand bij maand
In het zwangerschap en kraamtijd dagboek leer je hoe je de magische eeuwenoude wijsheden van Ayurveda kunt toepassen tijdens de zwangerschap en kraamtijd. Naast uitleg over deze holistische geneeswijze uit India staat dit dagboek vol met voeding-, leestijl-, en kruidentips. Deze kun je inzetten per zwangerschapsmaand, voor een ontspannen kraamtijd en als natuurlijke remedie voor kwaaltjes. Ook is er aandacht voor schrijfoefeningen, recepten en meditatie.

 

Over Eline
Eline is Ayurvedisch therapeut, geeft reiki-behandelingen, workshops en zwangerschapsyoga. In haar praktijk Dandelien helpt ze vrouwen zichzelf beter te begrijpen en klachten te verhelpen op holistische wijze. Ze is moeder van zoon Jan (8 jaar) en tweeling Toon & Lea (5 jaar) en schreef dit dagboek tijdens de zwangerschap van haar vierde kindje. In dit dagboek deelt ze al haar tips en wijsheden, waar ze zelf als zwangere vrouw zoveel aan heeft gehad.

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!