ZO BEN JIJ VOORBEREID OP DE DONKERE DAGEN

ZO BEN JIJ VOORBEREID OP DE DONKERE DAGEN!

Oct 11, 2022
 

Als de zomer ten einde loopt, bestaat de neiging om de teugels te laten vieren en in het niets te verzinken. En hoewel dat op dit moment het beste kan lijken, is het meestal slechts een kortetermijnoplossing om weer in balans te komen. Als de glans van de ontspanning verdwijnt, begint de behoefte om in beweging te komen. Maar voordat je dat doet, heb je de tijd genomen om na te denken? Wat voelt goed en wat niet? Wat werkt en wat niet? Wat heb je nodig en wat kun je loslaten? En heel belangrijk, waar ga je je aandacht weer op richten? Val je terug in de drukte waar je zo snel naar terug kunt gaan? Of ga je bewuster met jezelf en je tijd om?

Bijdrage van Siebe Hannosset / Intermittent Living Expert, NLP Master Practitioner & Lifestyle Architect
Instagram | LinkedIn | www.kpnibelgium.com

 

Wij helpen je alvast op weg met een aantal Intermittent Living tools, die ook terugkomen in de Intermittent Living Cursus:

• Slaap en bioritme: het belang van licht.

• Ademhaling: een activerende oefening om je dag goed te starten.

• Koude prikkels: one cold shower keeps the doctor away.

• Vasten en bewegen: een gouden combo.

• Master your mindset: intentie en dankbaarheid.1. Wat gebeurt er in ons lichaam als de seizoenen wisselen (van zomer naar herfst)?
De dagen worden alsmaar korter, de lichtsterkte van de zon neemt af en de zon komt later op. Dit heeft effect op onze biologische klok, die daardoor in het najaar ontregeld kan raken. Onze biologische klok wordt voornamelijk gereguleerd door de hormonen cortisol en melatonine.

Cortisol is een hormoon dat ’s ochtends en overdag wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je uitgerust en energiek de dag kunt starten.

Melatonine is een hormoon dat 's avonds wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je in slaap valt en een goede nachtrust hebt. Wanneer de dagen korter zijn wordt er bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt waardoor zij snel slaperig zijn.


2. Wat kunnen we doen voor ons fysieke en mentale welzijn om goed de herfst en de winter in te gaan? Welke tools van Intermittent Living kunnen we juist integreren tijdens deze periodes?
- Koude prikkels. Een koude douche ’s ochtends is een ideale kickstart van je dag. Naast geluksstofjes endorfines komt er ook cortisol vrij, waardoor je een echte energie boost krijgt. Daarnaast helpt het je ook beter om te gaan met koude, waardoor je de verwarming niet steeds op 22°C moet zetten, mooi meegenomen met de torenhoge energieprijzen.

- Beweeg. Liefst van al ’s ochtends vroeg, zodat je de hele dag kunt surfen op de energiegolf die vrijkomt. Ben je bereid te wachten met eten tot na je workout, dan zorgt het nuchtere bewegen er bovendien nog eens voor dat je die dag stabielere bloedsuikerspiegels hebt.
Resultaat: minder last van energie dipjes.

- Adem. Onze ademhaling is cruciaal en bepaalt niet alleen onze gezondheid, maar ook hoe we ons voelen. Een leuke activerende ademhalingsoefening om met energie en een positieve mindset de dag door te komen is intermitterende hypoxie waarbij je 30x diep in-en uit ademt, gevolgd door een maximale uitademingsapneu... Daarnaast verlaagt deze oefening ook nog eens ontstekingen, mooi meegenomen in een maatschappij waar laaggradige chronische ontstekingen aan de basis ligt van de meeste van onze welvaartsziektes.

- Licht. Ook de dagen worden korter en er is minder sterk zonlicht, maar dat wil niet zeggen dat er geen zon is. Ga 's morgens vroeg naar buiten. Er zit dan relatief veel 'blauw' in het licht. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je je minder slaperig voelt en je bioritme optimaliseert. Omgekeerd wil je ’s avonds het blauwe licht zoveel mogelijk vermijden. Lees dus eens een boek, speel een gezelschapspelletje, of connect met je partner in plaats van te bingewatchen op Netflix, of de hele avond scrollen op sociale media op zoek naar…


3. Tijdens de herfst- en winter periode komen we voor veel verleidingen te staan; liever onder een dekentje op de bank met Netflix dan nog even te bewegen én al het zoet en lekkers wat ons lonkend aankijkt vanuit de schappen in de supermarkten… hoe kunnen we het beste de focus houden om in een gezond ritme te blijven?
Door niet toe te geven aan onze intuïtie. Akkoord, onze moderne maatschappij bevat veel verleidingen en onze voorkeuren voor zoet, zout, en lui zijn worden alsmaar meer ingevuld door het toenemend comfort. Maar als jij in je kracht wil staan en gezond oud wil worden, is het belangrijk jouw identiteit helder te hebben. Bepaal wie jij wil zijn. Welk gedrag hoort bij jouw gewenste indentiteit? Stel doelen en op die manier wordt het maken van keuzes makkelijker.


4. Hoe kunnen we zorgen voor een positieve mindset om zo de herfst en de winter door te komen?
Door jouw doel(en) helder te stellen. Wat wil ik elke dag doen om die persoon te zijn die ik wil zijn?

Door kleine succeservaringen, en deze positief te benoemen voor jezelf. Welk positief gevoel geeft die koude douche jou? Hoe zalig voelt het om even 20 minuten te bewegen ’s ochtends? De rust en ontspanning die jij ervaart wanneer je bewust even op je ademhaling werkt?


5. Wat is jouw golden tip tijdens deze periode van kortere, donkere en koudere dagen?
Zet in op een zo optimaal mogelijk bioritme.

’s Avonds donker maken en deconnecten. Dit betekent zo weinig mogelijk kunstlicht en blauw licht. Dit betekent niet te laat ’s avonds eten, en al zeker niet suikerrijk eten want dat heeft een omgekeerd effect op je melatonine aanmaak.

’s Ochtends een kickstart nemen en energie opwekken. Dit betekent licht opzoeken, via zon of kunstlicht. Dit betekent actief ademen. Dit betekent bewegen. Dit betekent koud douchen.

Je brein, je lichaam én je mindset zal je dankbaar zijn.

 

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!