THERMOREGULATIE

THERMOREGULATIE VAN JE LICHAAM

Jun 08, 2022

Hoewel ijsbaden en koude trainingen momenteel enorm populair zijn… is het hoog tijd om ons voor te bereiden op de zomer. Hoe doen we dat het beste? Door ons lichaam opnieuw te leren thermoreguleren. Anno 2022 hebben we met z’n allen een groot deel van de capaciteit verloren om onze lichaamstemperatuur zelf te reguleren, dit als gevolg van het leven in de comfort zone. De moderne homo sapiens houdt ervan te vertoeven in een ‘thermoneutrale comfort zone’ van 20 á 23 graden Celsius. Veel kouder hebben we niet graag, maar ook zodra het wat warmer wordt, zien we steeds vaker dat heel wat mensen het lastig krijgen. Van lichamelijke ongemakken tot zelfs het nemen van minder goede beslissingen. De reden? Het lichaam en het brein dat oververhit raakt omdat onze interne thermostaat zich niet goed of niet snel genoeg kan aanpassen aan de omgevingstemperatuur.

Bijdrage van Siebe Hannosset / Intermittent Living Expert, NLP Master Practitioner & Lifestyle Architect
Instagram | LinkedIn | www.kpnibelgium.com

In deze blog gaan we het hebben over de oorzaak waarom veel mensen niet meer goed kunnen thermoreguleren en geven we tips voor het herstellen van jouw capaciteit om het hoofd koel te houden tijdens de hitte. We vragen het hemd van het lijf aan Intermittent Living expert, Siebe Hannosset. Met zijn enorme kennis over het menselijk lichaam en zijn ervaring in het coachen en begeleiden van mensen naar een optimale gezondheid en prestatie, zijn we ervan overtuigd dat jij na het lezen van deze blog je kunt voorbereiden op de komende zomer!We horen vandaag de dag veel over de steeds populairder wordende koude trainingen… Maar jij was diegene die opperde om een blog te doen over warmte regulatie. Wat bedoel je hier precies mee?
De moderne mens heeft zijn omgeving aangepast aan zijn noden en voorkeuren. Wordt het wat kouder, dan gaat de verwarming meteen op of trekken we die dikke winterjas aan. Wordt het wat warmer, dan moet de airconditioning op of we trekken het niet meer. We hebben een absolute voorkeur om te leven in aangename temperaturen tussen de 20 en 23 graden Celsius. Dit noemen we de thermoneutrale comfort zone waarbij ons lichaam niet genoodzaakt is om zijn lichaamstemperatuur te veranderen of te reguleren. Het leven in onze comfort maatschappij, waarbij er een afwezigheid is van koude én hitte prikkels, maakt dat we onze capaciteit om te thermoreguleren, d.w.z. een optimale lichaamstemperatuur behouden, geleidelijk aan verliezen. Onze interne thermostaat gaat zo steeds minder goed functioneren, terwijl dit juist heel belangrijk is in functie van gezondheid en prestaties.

Hoewel we een voorkeur hebben voor aangename constante temperaturen, zien we de laatste tijd wel een verandering; zo zie je steeds meer mensen koud (af)douchen, of na een rondje hardlopen in de winter samen het koude water in gaan en is de Wim Hof methode erg populair. Ook onze opleidingen die we aanbieden met kPNI Belgium (nvdr,- Siebe leidt i.s.m. kPNI Belgium gezondheidsprofessionals op tot intermittent living coach) vergroten het bewustzijn en de kennis dat koude prikkels gezondheidsbevorderend zijn.

In plaats van symptoombestrijding, willen we ons focussen op het vinden van de oorzaak. Hoe komt het dat we constant in een ‘thermoneutrale’ comfort zone blijven? Waar gaat het mis bij de meeste mensen?
Van nature zijn wij homo sapiens hele goede thermoregulatoren. We zijn door evolutionaire redenen meesters in het optimaal houden van onze lichaamstemperatuur. 
Maar dé combinatie van het toenemend zitgedrag in onze maatschappij én het leven in de comfort zone - waarbij we de neiging hebben om altijd te zoeken naar comfortabele temperaturen - vermindert het vermogen om onze lichaamstemperatuur te handhaven aanzienlijk.

Onze sedentaire levensstijl waarbij we langdurig onafgebroken zitten en niet vaak genoeg per dag bewegen, vermindert onze darmdoorbloeding en daardoor dus ook onze afkoel-capaciteit.
Met andere woorden, het sedentarisme anno 2022 maakt ons temperatuur-gevoelig. We verliezen onze capaciteit om te thermoreguleren.


 Een leuk weetje: de homo sapiens is rond de evenaar op de wereld gekomen en vanuit daar de wereld gaan ‘verkennen en veroveren’. Omwille van de noodzaak om overdag te jagen en voedsel te verzamelen, vaak onder een loden zon, zijn wij als mens gaan evolueren door rechtop te gaan lopen - dit in vergelijking met andere zoogdieren. Hierdoor werd het lichaamsoppervlak dat blootgesteld was aan de zon beperkt. Daarnaast zijn we doorheen de evolutie ook onze lichaamsbeharing grotendeels verloren en zijn we meer zweetklieren gaan ontwikkelen, dit om beter af te koelen. Thermoregulatie was dus een cruciale voorwaarde voor ons als mens om te overleven. Anno 2022 is dat niet veranderd en toch zijn we met z’n allen de capaciteit om te thermoreguleren voor een groot deel verloren. Dit met gevolgen voor gezondheid en prestatie.Zo is onbewuste en ongecontroleerde hyperthermie (oftewel oververhitting) een absolute belemmerende factor, dit voor het nemen van goede beslissingen maar ook voor onze gezondheid. Het niet tijdig kunnen koelen van je hersenen en darmen, levert onmiddellijk prestatieverlies op. Zo is er bij milde hyperthermie of een verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 38,5°C geen verdere spiercontractie mogelijk. Denk aan marathonlopers die vlak voor de finish uitgeteld neervallen. Bij extremere hyperthermie (39,3°C of meer) vallen ook de hersenfuncties weg (beslissingen nemen is niet meer mogelijk) en ontstaat er endotoxemie in de darm. Een verschijnsel waarbij de darmbarrières lek zijn en er giftige stoffen en ziekmakende bacteriën in het lichaam terechtkomen. Denk aan de hitteslag die we als kind allemaal weleens meegemaakt hebben. We hebben er dus absoluut baat bij om onze lichaamstemperatuur zo ideaal mogelijk te houden en dus onze afkoel-capaciteit opnieuw te trainen.

Wil je aan de slag en jouw thermoregulatie capaciteit verbeteren?
Zet dan in op bewuste hitte prikkels én op beweegtussendoortjes overdag. Een zittijd onderbreking waarbij je de hartslag eens flink omhoog jaagt. Doe een tiental squats, druk je een paar keer op, of loop simpelweg de trap een paar keer op en af. Just do it.


We geven je tot slot nog wat adviezen mee om vandaag nog met hitte prikkels aan de slag te gaan. Op die manier kom je de aankomende zomer vlotter door en hoef je niet persé een ventilator of airconditioning in elke kamer te installeren. We vroegen Siebe om enkele tips...

Hoe ga je ermee aan de slag?
- Neem geregeld een hete douche, een heet bad of jacuzzi. Opgelet: wees voorzichtig voor de bloeddrukval die kan optreden bij het plots rechtkomen uit een heet bad. Safety first.
- Zoek minstens 1x per week de sauna op. Onderzoek toont aan dat matige sauna gebruikers (2-3 keer per week) 22% minder kans op een plotselinge hartstilstand en frequente gebruikers (4-7 keer per week) zelfs 63% minder kans op een plotselinge hartfalen.
- Als het even kan, ga ook voor infrarood sauna. Het anti-depressieve middel bij uitstek doordat er ongelofelijk veel serotonine of gelukshormoon vrijkomt.
- Ooit al gehoord van hot of bikram yoga? Even lekker zweten in temperaturen van 40 tot 45 graden is een optimale manier om je thermoregulatie te trainen.
- Hou je wel van een uitdaging? Ga dan overdressed trainen in de zon door extra laagjes kledij aan te trekken. Opgelet: niet voor watjes.

Moet ik ergens op letten als ik hiermee aan de slag ga?
Hitte werkt voor iedereen, maar blijf weg van de extremen. De juiste dosis is belangrijk. Daarnaast zijn er altijd uitzonderingen zoals bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, waar voorzichtigheid troef is. Of bijvoorbeeld bij migraine patiënten, dewelke vaak een overgevoeligheid hebben aan hitte stress prikkels. Moeten we hier dan hitte volledig vermijden? Nee, de oplossing ligt net in het opnieuw vaker aanbieden van hitte prikkels. Maar verantwoord en stap voor stap.

Onthoud dat de kleinste verandering al leidt tot de grootste resultaten. So let’s heat it up!

 
Twijfel je toch nog om aan de slag te gaan met intermitterende hitte of hitte prikkels?
Siebe gaat heel binnenkort, via een hele leuke weg, met zijn enorme kennis en know-how nog veel dieper in op hoe je kan zorgen voor een gebalanceerde en gezonde warmtehuishouding, en wat de vele gezondheidsvoordelen zijn van jezelf opnieuw wat vaker blootstellen aan hitte prikkels.- STAY TUNED -


Bijdrage door Siebe Hannosset 

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!