Maak van je lichaam een vetverbrander!

MAAK VAN JE LICHAAM EEN VETVERBRANDER!

Apr 22, 2022

AND WE'RE GONNA LET IT BURN!

Hoe regelen we dat we onze energie uit onze vetten gaan halen en dus slanker en gezonder worden? Hoe worden we zo een vetverbrander? Wel door suikers en koolhydraten te laten zodat je lichaam geen suikerverbrander wordt maar de energie in vetten moet gaan halen. Maar laat ons wat specifieker zijn en dit verder toelichten.

 Waarom is het voor een zwaarlijvig persoon moeilijker om vet te verliezen dan voor een persoon die regelmatig sport om spiermassa te behouden?
Dit heeft alles te maken met metabolische flexibiliteit, het is bij zwaarlijvige personen namelijk belangrijk om de inname van koolhydraten te verlagen en meer aan lichaamsbeweging te doen. Duh... horen we je denken? Dat klinkt zo simpel, maar hoe zit het dan precies?

We prediken het al in de Intermittent Fasting Matchapolitan Lifestyle Cursus: zorg de eerste maanden voor een consequente levensstijl zonder al te veel te cheaten. Op termijn kun je weleens cheaten, omdat je stofwisseling dan gezond en in balans is.
Wat gebeurt er dan in je lichaam als het gezond en in balans is? Je lichaam zal in deze situatie bij het produceren van energie de juiste prioriteit aan voedingsstoffen kunnen geven.

Een stabiele bloedsuiker en een juiste balans in het ghreline en leptine hormoon zorgen voor metabolische flexibiliteit.

Als je metabolisch flexibel bent kan je lichaam makkelijk omschakelen naar suiker-, vet- en eiwit als energiebron. Je blijft je hierdoor goed en fit voelen zonder dat je een te lage bloedsuikerspiegel hebt.
Als je lichaam niet metabolisch flexibel is zal het energie halen uit en vasthouden aan suikers en koolhydraten. Hierdoor krijg je schommelingen in je bloedsuikerspiegel wat er vervolgens voor zorgt dat je een aantal uren na een maaltijd klachten kunt ervaren, zoals prikkelbaar zijn en energie dips/vermoeidheid.
We willen dus onze focus houden op een stabiele bloedsuikerspiegel door middel van gevoelige insulinereceptoren en een goede balans tussen het ghreline en leptine hormoon (deze regelen je honger- en verzadigingsgevoel) om zo metabolisch flexibel te zijn.

Metabolische flexibiliteit en Intermittent Fasting

Intermittent Fasting wordt makkelijker naarmate je begint af te vallen, dat komt omdat mensen met een goede gezondheid en metabolische flexibiliteit zich beter kunnen aanpassen aan veranderingen in een voedingspatroon. Met als gevolg dat dit zeker positieve resultaten zal geven als je in de spiegel kijkt of op de weegschaal gaat staan.

Mensen met insulineresistentie hebben het vaak lastiger om een dieet vol te houden omdat ze niet metabolisch flexibel zijn. Door de constante energie dips vraagt je lichaam telkens om meer te eten, om vervolgens in een vicieuze cirkel terecht te komen en alsmaar meer aan te komen in gewicht.
Een levensstijl als Intermittent Fasting en het beperken van suikers is aan te raden om zo de insulinegevoeligheid te verbeteren.

 

"Hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer honger je zult ervaren." - aldus Mark Sisson (Mark's Daily Apple)

 

Metabolische flexibiliteit en ketogeen dieet

Een keto levensstijl is goed om vetten te verbranden, maar ook met een keto levensstijl willen we een goede metabolische flexibiliteit creëren.
De 'keto-zone' is goed in het verbranden van vet als er vet is om te verbranden. Ditzelfde geldt voor het verbranden van glucose als dit aanwezig is in je lichaam.
Let dus wel op, je hoeft dus niet altijd in ketose te blijven om hier de voordelen van te ervaren. It's all about metabolic flexibility! ;-)

Waar haal jij je energie vandaan?

Het is belangrijk om te weten waar je je energie vandaan haalt, hiermee kun je vervolgens rekening houden met je voedingspatroon. 

Mensen met een goede metabolische flexibiliteit kunnen dus een voedingspatroon hebben rijk aan koolhydraten met het gebruik van glucose als de belangrijkste energiebron. Al zijn we geen groot fan van grote hoeveelheden koolhydraten; groenten, vetten en eiwitten hebben onze voorkeur.

Als je een Intermittent Fasting lifestyle beleeft kan er prioriteit worden gegeven aan vet als energiebron, zo wordt de spiermassa niet aangesproken.

Bij het volgen van een keto dieet worden de vetten gebruikt als energiebron, terwijl de spier- en leverglycogeen worden bespaard. Helaas zijn niet alle mensen in staat om metabolische flexibiliteit te creëren, het is daarom noodzaak om je stofwisseling te optimaliseren.


Glycogeen is opgeslagen koolhydraten en glucose en wordt opgeslagen in de spieren, lever en hersenen. Wanneer je lichaam dan energie uit koolhydraten nodig heeft, wordt het glycogeen omgezet in glucose om snel door de spiercellen te kunnen worden gebruikt.


Metabolische flexibiliteit vs. insulineresistentie

Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Mensen met insulineresistentie (= voorloper van diabetes type 2) en mensen die gediagnosticeerd zijn met diabetes type 2 verliezen meer gewicht bij een koolhydraatarm dieet. Maar mensen die wel gevoelig zijn voor insuline (= hormoon) vallen wel makkelijker af door suikers te blijven eten. Maar laten we daar direct bij zeggen dat we absoluut geen voorstander zijn van suiker-rijke maaltijden. Dit is puur even om uit te leggen wat voor effect insulineresistentie heeft op je lichaam en hoe je metabolische flexibiliteit hiermee omgaat.

Er zijn meerdere mogelijkheden om je insuline goed zijn werk te laten doen en dus insulineresistentie te verminderen.

  • Intermittent Fasting.
  • Ketogeen 'dieet'.
  • Krachttraining; door krachttraining vergroot je de insulinereceptoren.
  • Intervaltraining.

 

"You don't have to nail it all the time, enjoy life as well." - aldus Dr. Lindsay Taylor

 

Conclusie

Iedereen heeft zijn/haar eigen unieke verhaal. Er is niet één richtlijn voor alle mensen, ieder individu heeft andere doelen; het verbeteren van uithoudingsvermogen tot gewichtsverlies. 

In the end gaat het er natuurlijk om hoe JIJ je voelt en om een constant goed gevoel te behouden. Het is daarom belangrijk om voor jezelf uit te vinden wat voor jou goed werkt, wat voor de een werkt hoeft dus niet voor de ander te werken.

Om uiteindelijk metabolische flexibiliteit op te bouwen, zodat je lichaam ten alle tijde om kan gaan met wat het binnenkrijgt - of het nu koolhydraten of vetten zijn.

 

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!