DIT IS WAAROM JE FLUORIDE BETER KUNT VERMIJDEN

DIT IS WAAROM JE FLUORIDE BETER KUNT VERMIJDEN

Nov 22, 2022

 

Fluoride... je hebt er vast weleens van gehoord, maar weet je ook wat het precies is en wat het doet in je lichaam? In deze blog beantwoorden we vragen over fluoride en waarom je het beter kunt skippen.Wat is fluoride?

In de puurste vorm is fluor giftig gas en daardoor is het schadelijk voor de gezondheid. Maar om fluor niet schadelijk te laten zijn voor je lichaam wordt het gecombineerd met een andere stof om te zorgen dat het niet giftig is voor je gezondheid. Om het niet schadelijk te krijgen wordt het gecombineerd met een andere stof, bijvoorbeeld natrium of calcium.

Fluoride komt voor in een natuurlijke vorm, het zit in water, eieren, rood vlees en enkele fruitsoorten. Maar fluoride wordt ook gemaakt in chemische vorm voor tandverzorging producten, denk hierbij aan: tandpasta, mondspoelwater en flosdraad. Iedereen verzorgt natuurlijk zijn/haar gebit en poetst de tanden met tandpasta, in de mainstream supermarkten en drogisterijen ontkom je ook bijna niet aan tandpasta met fluoride.

In ons drinkwater vind je enkel hele kleine hoeveelheden fluoride, fluoride zit namelijk van nature in de bodem en bereikt op deze manier het grondwater.

"Je mondgezondheid staat in verbinding met je overall gezondheid."

 

Wat doet fluoride?
Er wordt gezegd dat fluoride ervoor zorgt dat het glazuur van je tanden harder maakt en helpt op deze manier om te beschermen tegen zuurstoten (bacteriën in je mond zetten suikers uit je voedsel om in zuren). Maar ook zou het poetsen met fluoride tandpasta erbij helpen om beginnende gaatjes te herstellen, plus door het gebruik van de bekende fluoride behandeling van de tandarts.
(het is natuurlijk goed om jezelf af te vragen hoe de gaatjes in het gebit ontstaan, lees: veel suikers en ongezonde voeding).
Wij zijn ervan overtuigd dat fluoride meer kwaad dan goed doet... lees vooral verder om te weten te komen waarom we geen fan zijn van fluoride.

Nu hoor ik je denken... maar waarom schrijf je dan een blog over fluoride? Als ze zeggen dat het goed is voor je gebit. Wel, na de Tweede Wereldoorlog werd er fluoride aan drinkwater toegevoegd omdat dit zou zorgen voor verbetering van het gebit, iets wat over is komen waaien uit Amerika. Maar eind jaren 60 kwam er een maatschappelijk debat over het gebruik van fluoride in het drinkwater. Het zou namelijk zorgen voor gezondheidsklachten, zoals: migraine, huiduitslag, darm- en maagklachten en depressies. Sinds het toevoegen van fluoride aan drinkwater stegen deze cijfers in 8 jaar met 5 procent. Hierdoor werd halverwege de jaren 70 geen fluor meer toegevoegd aan het Nederlandse drinkwater.

Het is natuurlijk niet zo dat je na één keer fluoride gebruik/de lage doseringen fluoride in tandpasta direct ziek wordt, maar op de lange termijn kan dit zeker een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Met de huidige ongezonde levensstijl van veel mensen komt het dus steeds vaker voor dat veel mensen last hebben van een slecht gebit.
De échte boosdoener van (beginnende) gaatjes zijn vooral een gevolg van een te hoge suikerinname, geraffineerde witmeel-producten en onvoldoende mondverzorging.

"Fluoride wordt gebruikt als pesticide en is een bestanddeel van rattengif."

 

We lijsten de nadelen van fluoride even voor je op:
- het kan gedragsveranderingen veroorzaken.
- het verlaagt het IQ.
- het zorgt voor een verstorende werking van de hypofyse (= een klier in de hersenen welke controleert en verantwoordelijk is voor de juiste balans en werking van hormonen).
- het kent hierdoor nadelige effecten op hormonen, zoals het vertragen van de schildklier (dit komt door de verdringing van jodium) en het slaap/waakritme omdat het minder melatonine aanmaakt in de hypofyse.
- het versnelt verouderingsprocessen door het verstoren van de hypofyse.
- het kan neurologische klachten veroorzaken, zoals: hoofdpijn, duizeligheid, spasmen, visuele stoornissen en concentratieverlies.
- het immuunsysteem wordt verzwakt door afname van leukocyten- en fagocytose-activiteit.

Tips om fluoride zoveel mogelijk te vermijden:
- richt je vooral op het voorkomen van slechte mondhygiëne door te kiezen voor gezonde voeding en suikers en witmeel-producten te vermijden. Vooral het veranderen van eet- en drinkgedrag.
- poets je tanden met fluoride-vrije tandpasta.
- zorg verder voor een goede en gezonde mondhygiëne door je tanden te stoken en te flossen met fluoride-vrije mondverzorging producten.
- een holistische tandartspraktijk heeft een andere benadering dan reguliere tandartspraktijken. Een holistische tandarts richt zich tijdens de behandeling niet alleen op de mond en het gebit maar ook het effect van het gebit op onze gezondheid.

Bron: allesvoorjetanden.nl/nl/blogs/blog/fluoride-niet-zo-onschuldig-als-het-lijkt/

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!