AYURVEDISCHE HERFST DETOX ELINE

DETOXEN VOLGENS DE AYURVEDA

Sep 20, 2022

Het is herfst, volgens de Ayurveda een perfect moment om je lichaam te reinigen! De Indiase gezondheidsleer raadt namelijk aan om twee keer per jaar te detoxen, zodat je kunt zorgen voor een gezond lichaam en geest.
 
Eline van Dandelien, biedt coaching op gebied van Ayurveda, Reiki en Aromatherapie. Ze helpt vrouwen en kinderen weer in balans te komen tijdens 1-1 trajecten, maar geeft ook workshops en trainingen om je kennis te laten maken met Ayurveda of aan de slag te gaan met een Ayurvedische detox. Als moeder van drie weet ze als geen ander hoe je Ayurveda makkelijk en toepasbaar in kunt zetten.
Speciaal voor Your Way of Life schreef ze een artikel over Ayurveda en hoe je verantwoord kunt detoxen!Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een holistische geneeswijze uit India. Het wordt wereldwijd al meer dan 5000 jaar beoefend en is daarom erkend als één van de oudste gezondheidswetenschappen die er bestaan. Het gaat uit van de vijf elementen-theorie: ether, lucht, vuur, water en aarde.
Deze vijf elementen worden onderverdeeld in de drie dosha’s:
• Vata – lucht en ether
• Pitta – vuur en water
• Kapha – water en aarde
 
Voor een gezond lichaam en geest is het belangrijk dat deze dosha’s in balans zijn en dat je spijsverteringsvuur goed werkt. Ayurveda is een preventieve geneeswijze, die iedereen als uniek beschouwt en veel waarde hecht aan het leven in balans. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt en weet welke voeding & lifestyle bij jou past kun je ziekten voorkomen. Daarom is een tweejaarlijkse detox zo belangrijk.

Een apk voor je lichaam
Hoe werkt een Ayurvedische detox? Tijdens een Ayurvedische detox elimineer je afvalstoffen (dit wordt in de Ayurveda ama genoemd) en zorg je voor een goed werkend spijsverteringsvuur.  Dit is ook ideaal te combineren met de Intermittent Fasting Matchapolitan Lifestyle en de Intermittent Living Lifestyle.
Ama is de hoofdoorzaak van onbalans en onbalans kan resulteren in ziekte, dit willen we natuurlijk voorkomen. Heb je weinig afvalstoffen in je lichaam dan kan jouw lichaam reageren zoals het hoort te reageren. Zie het als een glazen bril waar je helder doorheen kunt kijken. Met veel afvalstoffen kijk je door een bril die bevuild is met boter. Je ziet troebel en kunt daardoor niet adequaat reageren. Dit kost jouw lichaam erg veel energie en kan leiden tot vervelende klachten en allergieën.
Een goed spijsverteringsvuur (in Ayurvedische termen agni) stelt jou in staat goed te verteren. Stel je gaat samen met je partner op bezoek bij je zieke zus. Je partner wordt ziek en jij hebt nergens last van. Dit betekent dat jouw agni goed werkt en de agni van je partner wel wat ondersteuning kan gebruiken.
Kortom: wanneer er weinig afvalstoffen in je lichaam zijn en je spijsverteringsvuur goed werkt, kan jouw lichaam goed functioneren waardoor jij in balans van het leven kunt genieten!

Ama checklist
Herken je jezelf in één van onderstaande punten? Dit is een teken dat er zich te veel afvalstoffen in je lichaam bevinden:
• Je kunt ‘s ochtends je bed niet uitkomen.
• Je hebt weinig energie.
• Je hebt last van PMS klachten.
• Je hebt een onrustige huid.
• Je hebt weinig eetlust.
• Er bevindt zich aanslag op de tong (bekijk je tong eens voor het tandenpoetsen).
• Je hebt onrustige darmen en/of een opgeblazen buik.
• Je kunt lastig naar het toilet.
• Je lichaam voelt stijf aan.
• Je hebt van een pijnlijke onderrug.
• Je voelt je niet lekker in je lijf en/of soms wat neerslachtig.
Ook is een detox de perfect voorbereiding op een zwangerschap en een hele leuke manier om kennis te maken met Ayurveda!'
NEW SEASON, FRESH START' AYURVEDISCHE HERFST DETOX

Wil je ook Ayurvedisch detoxen en doe je dit graag onder begeleiding?
Doe dan mee met de Dandelien herfst detox inclusief webinar, e-book en persoonlijke coach call.
Waarom detoxen we in de herfst?

Het begin van de herfst is een perfect moment om te reinigen.

Kortingscode: yourwayoflife15

(actievoorwaarden: de kortingscode is geldig t/m maandag 26 september 2022, je ontvangt 15% korting op het New Season, Fresh Start programma en op de detox box)De herfst heet Ayurvedisch gezien het vata seizoen en bestaat uit de elementen ether & lucht, een van de kenmerken is droogte.
Door de hitte van de zomer heeft het vuur zo hard gebrand dat daardoor ook droogte is ontstaan. Vergelijk het met een warme zomerdag waarbij je je vergeet in te smeren. Het resultaat is: een droge huid. Droogte in je lichaam merk je onder andere aan krakende gewrichten, constipatie en een droge huid. Ook zal je bij een Vata onbalans onrustig voelen, last hebben van hak op de tak gedachten en slapeloosheid kunnen ervaren.
Door je lichaam rust te geven in de vorm van dit mono-dieet, stimuleer je het zelf-helend vermogen en reinig je jouw spijsverteringssysteem. Je raakt de overtollige hitte en droogte kwijt en verteert je afvalstoffen zodat je lichaam in balans komt. Op deze manier kun je de koudheid en droogte van de herfst en winter aan.
Ook verteer je tijdens de detox mentale indrukken en emoties, deze kunnen bovenkomen wanneer je het mono-dieet volgt en er wordt dan ook geadviseerd om deze dagen rust in te plannen. Het opruimen van mentale afvalstoffen, draagt bij aan een zorgeloze herfst en zorgt ervoor dat je (weer) blij bent met jezelf.


Mungbonen en specerijen
Een Ayurvedische detox kenmerkt zich door het gebruik van mungbonen en specerijen. De focus ligt namelijk op het behouden en verkrijgen van een goed verteringsvuur. Op deze manier kunnen alle afvalstoffen goed verteerd worden. Je eet volwaardige warme maaltijden dus hebt geen last van een hongergevoel.
Mungbonen zijn groene boontjes die een schrapende werking hebben in je darmen. Ze schrapen afvalstoffen los en deze verlaten je lichaam via de ontlasting. Het woord mungbonen doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar wanneer ze ontkiemen krijg je taugé. Dat is je wellicht wel bekend. De mungbonen verwerk je in mungbonen soep en het eenpansgerecht kitchari.KLIK HIER VOOR HET KITCHARI RECEPT!Aan de slag!

Er zijn heel veel manieren waarop je kunt detoxen. Je kunt starten met een dag, drie dagen of zelfs een detox van meerdere weken doen. Het is belangrijk dat je op die detoxdag(en) alleen soep en gerechten op basis van mungbonen, specerijen en groenten eet en kruiden infusie of warm water drinkt. & don't forget... dit is ook volledig Intermittent Fasting Matchapolitan Lifestyle en Intermittent Living proof.

Speciaal voor het herfst seizoen heeft Eline van Dandelien de Ayurvedische herfst detox: New Season, Fresh Start samengesteld. Een detox die bestaat uit een afbouwfase (3 dagen), detox fase (3 dagen) en opbouwfase (3 dagen). Je ontvangt een e-book, webinar en persoonlijke coach call met Eline zodat de detox wordt afgestemd op jouw behoefte.

Doe je mee met het programma en bestel je de detox box met houdbare ingrediënten, dan krijg je er thee blends bij uit de Ayurveda collectie van Cafe Couture.

Voor meer informatie over Eline & praktijk Dandelien, ga naar: www.dandelien.com of volg Eline op Instagram voor makkelijke Ayurveda tips & recepten.

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!