BLIJF WARM IN DE WINTER

BLIJF WARM IN DE WINTER

Feb 07, 2023

Het is winter en steeds kouder buiten, dit betekent dat we ons volgens de Ayurveda bevinden in het vata/kapha seizoen. Vata/kapha who? Eline van Dandelien gaat het je in dit artikel uitleggen, maar eerst wat meer over Ayurveda. Deze holistische geneeswijze ontstond in India en wordt wereldwijd al meer dan 5000 jaar beoefend. Het is erkend als één van de oudste gezondheidswetenschappen die er bestaan en gaat uit van de vijf elementen-theorie: ether, lucht, vuur, water en aarde.
 
Deze vijf elementen worden onderverdeeld in de drie dosha’s:

• Vata – lucht en ether

• Pitta – vuur en water

• Kapha – water en aarde

Voor een gezond lichaam en geest is het belangrijk dat deze dosha’s in balans zijn en dat je spijsverteringsvuur goed werkt.

In de Ayurveda gaan we uit van de principes ‘likes increases likes’ en ‘opposites balance’. Wat betekent dat je het tegenovergestelde moet doen om warm te blijven. Neem als voorbeeld de kou van de winter, om warm te blijven zorgen we voor warme kleding, warme voeding en andere vormen van behaaglijkheid.


 
De winter en de dosha’s
Zo simpel kan Ayurveda zijn en het leuke is dat je het gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijkse leven. Laten we een stapje verder gaan en kijken welke dosha’s er bij het winterseizoen horen. Het winterseizoen wordt gedomineerd door twee dosha’s: vata en kapha. Deze dosha’s hebben beide kou als eigenschap, wat ook gedomineerd wordt door het winterseizoen.

Vata, bestaat uit de elementen ether en lucht en staat voor het eerste deel van de winter.
Kapha, bestaat uit de elementen water en aarde en behoort tot het tweede deel van de winter.

Voor vata is het van belang te voeden om te veel lucht (wat zich kan uit in droge handen en lippen, onrust en slapeloosheid) tegen te gaan. Kapha is een stabiele dosha die in beweging moet blijven. Wanneer we geen zorg dragen voor beweging neemt kapha te veel toe. Wat in de winter al kan leiden tot overgewicht en in de lente voor typische lentekwalen als verkoudheid en hooikoorts.

Voor een goede gezondheid (en immuunsysteem) wil je alle dosha’s in balans houden. Door te leven naar het seizoen kun je ervoor zorgen dat de dosha niet te veel toeneemt en op tijd balans aanbrengen.

Tips & tricks voor de winter
- Masseer jezelf dagelijks met warme olie om de kou tegen te gaan en diepe weefsels te voeden. Klinkt dagelijks als een te grote opgave? Plan dan een momentje om het één keer per week te doen. Warme oliemassage wordt in de Ayurveda abhyanga genoemd, lees hier stap voor stap hoe je hem doet. Ga voor een verwarmende, voedende olie als sesamolie (of google op een Ayurvedische olie voor vata, die bevat heerlijke kruiden).
- Doe nasya (iets aanbrengen in je neus) met een reinigende olie zoals sesamolie gemixt een druppel essentiële eucalyptus olie. Dit helpt bij een verstopte neus en houd de neuspassages gesmeerd.
- Ga naar buiten en zorg voor voldoende beweging. Ga een stuk wandelen of kies een andere vorm van lichaamsbeweging zoals yoga. Een zonnegroet compenseert het gebrek aan daglicht. Verder zijn intensieve en verwarmende stylen goed voor de winter, denk bijvoorbeeld aan ashtanga of bikram yoga.
- Zorg voor genoeg warmte, was bijvoorbeeld je handen met warm water en nuttig warme dranken en gerechten. Sla salades deze periode even over en ga voor soepen, curry’s en stamppotten. Voeg specerijen toe (als gember) om een te veel aan Kapha te voorkomen wanneer je een zware stamppot nuttigt.
- De geschriften raden in de winter meer seks aan ;).
- Ben je bekend met ademhalingsoefeningen? Dan zijn de kaphalabãti en bãstrika aanraders. Deze pranayãma’s werken stimulerend en zorgen ervoor dat slijm wordt afgebroken.
- De winter is ook een periode van verstilling. Neem de tijd om naar binnen te keren: mediteer of houd een journal bij.
- Is kapha te veel toegenomen en heb je last van verkoudheid? Doe dan je voordeel met dit Anti-verkoudheidmiddel: trikatu (een mengsel van gember, lange peper en zwarte peper). Neem het met gelijke delen honing en je verkoudheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.


 
Happy winter!
 
Meer Ayurveda? Eline van Dandelien biedt coaching op gebied van Ayurveda & Reiki en helpt vrouwen weer in balans te komen. Als moeder van drie weet ze als geen ander hoe je Ayurveda makkelijk en toepasbaar in kunt zetten en heeft ze een speciale liefde voor de zwangerschap en kraamtijd.
 
Ben je zwanger? Je kunt je nu aanmelden voor het online Ayurveda x Yoga programma: mama connect. Hierbij ontvang je elke maand informatie over de ontwikkelingen die bij jou én je baby plaatsvinden, recepten, voeding & leefstijl advies, yogalessen, meditaties en 1-1 begeleiding van Eline.

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!