AYURVEDA

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER AYURVEDA

Jun 03, 2022
 

Voor de nieuwe Ayurveda Tea Collection van Cafe Couture vroeg Pieter Loridon zijn volgers of zij een goede Ayurveda coach wisten… één naam bleef keer op keer voorbijkomen en we konden dan ook niet anders dan haar een berichtje sturen om te vragen of ze interesse had om ons kennis te laten maken met Ayurveda. Met veel enthousiasme ontvingen we een positieve reactie en here we are…

Lily Joan Roberts is naast Ayurveda, Kruidenkunde en Functionele Voeding coach ook (plant based) chef en functioneel darmtherapeut. Ze deed haar opleiding tot Ayurvedische coach op afstandsonderwijs in België , alsook een privé opleiding vanuit Engeland. Met een holistische benadering, wetenschappelijke onderbouwing, eigen ervaring en een moderne twist zorgt Lily Joan ervoor dat Ayurveda voor iedereen toegankelijk is.

Haar missie is om zaken recht te zetten door op de lange termijn te denken in plaats van symptoombestrijding, en dat gezondheid en geluk, van zowel mind als body samenhangt. Ze geeft je de tools om je eigen gezondheid in balans te brengen en een stroom te vinden naar een gezonde levensstijl, vanuit intuïtie, rust en genot.

Bijdrage van Lily Joan Roberts / Functional Nutritionist, Ayurvedic lifestyle & Guthealth coach, Herbalist
Lily JoanInstagram | Facebook | www.thehappyhealthyjourney.com


Ayurveda heeft mijn leven oprecht verandert, ervoor gezorgd dat ik kan leven, eten en flowen op een intuïtieve manier, zonder altijd te moeten denken aan alle regeltjes voor wat ik 'zou moeten' doen om gezond te zijn. Voordien leefde ik al holistisch, maar Ayurvedische inzichten waren voor mij de ontbrekende schakel om het allemaal samen te brengen. Yoga, meditatie, ademhaling, het korrelen, kruiden gebruiken.. het komt nu van nature zonder gevoel van verplichting of schuld als ik niet doe.


Dus het is me een eer jou er meer over te vertellen, om hopelijk die eerste zaadjes te planten op jouw weg naar optimale gezondheid en innerlijke rust.Laten we beginnen bij het begin...
Ayurveda is de moeder van alle geneeskundige systemen, ontstaan in India maar nu wereldwijd toegepast. Het werd duizenden jaren geleden ontwikkeld om mensen te helpen in sync te leven met de natuur, om te kunnen gedijen in een steeds veranderende omgeving.

Het woord zelfs wordt vertaald uit het Sanskrit als ‘kennis van het leven' (‘Ayur’ betekent leven en ‘Veda’ is kennis) met de nadruk op hoe holistisch te leven volgens je unieke en individueel constitutionele opmaak. In een modern jasje dient het als een een soort leidraad om jezelf in balans te weten houden, en dat zowel op mentaal als fysiek vlak. Je leert jezelf kaderen en de signalen van je lichaam en energie beter te leren kaderen en op in te spelen- met voeding, kruiden, beweging, yoga, meditatie, ademhaling, zelfzorg, community, massage en spirituele inzichten. 

Een filosofie voor het leven
De principes van deze oude holistische geneeskundig systeem zijn gebaseerd op de overtuiging dat gezondheid en welzijn afhankelijk zijn van het fragiel balans tussen hoofd, lichaam en ziel, die allemaal verbonden zijn. Als één van de drie uit balans is, heeft het dan ook rechtstreeks impact op de anderen

In tegenstelling tot het zien van gezondheid als simpelweg de afwezigheid van ziekte, definieert het welzijn als bereiken en behouden van dit uniek balans.

Ayurveda richt zich op het bevorderen van een goede gezondheid als een proactieve methode voor het afweren van veel voorkomende ziekten, en het werken met bepaalde principes die een alomvattende benadering bieden voor de behandeling van ziekten en ongemak, door langzaam de oorzaken van een slechte gezondheid te ontrafelen en de on-evenwichten te herstellen.

De basis is vrij eenvoudig, maar de diepgang van de toepassing is eindeloos complex medisch systeem, aangezien we niet enkel kijken naar ziektes, maar ook naar alle andere lagen van gezondheid: fysieke gezondheid, mentaal balans, spiritueel en sociaal welzijn, relaties, omgeving, voeding, gewoontes, dagelijkse routines, en seizoensgerelateerde levensstijl. Het versterkt ons om onze gezondheid en geluk in eigen handen te nemen. Niet alleen wanneer we ziek zijn, maar vooral door ons op dagelijks vlak te weten in balans te brengen.

 

"Ayurveda leert de natuur respecteren en onszelf erin plaatsen als deel ervan. Het helpt begrijpen hoe onze gezondheid niet valt los te koppelen van onze familie, werk, maatschappij of planeet."

 

Wat ik zo geweldig vind is dat het een bepaalde intuïtieve logica brengt, is het verwarrend gegeven van ‘gezond leven’. Het geeft veel lessen mee over wat wel of niet te eten, wanneer op te staan, volgens welk ritme te leven, maar niet in de vorm van restrictie of regels. Het geeft inzicht over hoe je eigen keuzes te maken. Het draait dus niet om een bepaald dieet of gouden sleutel met een einddoel, maar het toont een nieuw pad die je leidt op een levenslange reis van ontdekking, waarbij de toepassingen mee evolueren naargelang de flow van je uniek leven.

Ayurveda en voeding
Ayurvedisch koken is op zichzelf een onderdeel van het medicijn van welzijn. De principes van Ayurveda kunnen daarom een thuis vinden in ons dagelijkse voeding en doorgetrokken worden in onze maaltijden via de ingrediënten, voorbereiding en het proces van eten zelf. Eten krijgt hierdoor een volledig nieuwe gelaagdheid, die vertrekt vanuit gevoel meer dan ratio.
Volgens Ayurveda horen maaltijden voedzaam, verzorgend, vol leven te zitten en voldoening te geven. In het kort brengen ze comfort, steun, herstel en duurzame energie, en dus niet door bijvoorbeeld calorieën te tellen. Eten geeft leven, en hoe meer leven er in je eten zit (denk kleur, texturen, verse producten,....) hoe beter voor je energie. Zo zie je al dat gezondheid vanuit een heel poëtisch maar voor de hand liggend standpunt vertrekt. 

"Without proper nutrition, medicine is of no use. With proper nutrition, medicine is of little need."

 

Ayurveda en thees
Het gebruik van kruiden staat in Ayurveda enorm centraal. Iedere kruid heeft een medicinale werking, vaak verwerkt tot een thee. Een infusie van helende kruiden hydrateert, bevordert de vertering en voedt je lichaam met de nodige voedingsstoffen. Maar het creëert ook een moment voor jezelf om tot rust te komen. Allemaal krachtige tools voor holistisch welzijn.


De biodegradable Ayurveda Tea Collection is verkrijgbaar bij Cafe Couture.

Met de meest specifieke en enkel de allerbeste kwaliteit kruiden is Cafe Couture aan de slag gegaan om een theecollectie samen te stellen, waarbij de 3 verschillende infusies passen bij de 3 Ayurvedische dosha types. Uiteraard vind je in deze blend enkel pure producten, zonder enige toevoegingen van aroma’s.

KLIK HIER VOOR DE AYURVEDA TEA COLLECTION.De taal van de natuur
Het individuele leven maakt deel uit van het universele leven. We zijn echt microkosmossen van het heelal en worden beïnvloed door krachten groter van ons: de zon, de maan en de wind. 

Wetenschap en Ayurveda vertellen ons dat als we alles tot in het kleinste opsplitsen, we uit dezelfde atomen en energie bestaan. Alles om ons heen en in ons is een een soort recyclage van die energie. De wereld werkt in rythmes: van de maan, de zon, eb en vloed, de seizoenen… en wij dus ook. Als we daar niet in meegaan, voelen we de effecten van in de tegengestelde richting te bewegen, waardoor het leven zwaar wordt. Ayurveda helpt ons in sync te leven met de flow van de natuur- wat volgens mij, in combinatie met vanuit liefde te leven, de richting is die we moeten gaan om de wereld de helen. 

De vijf elementen als de bouwstenen van het leven
Ayurveda is ontstaan in een tijd waarin culturen sterk afhankelijk waren van hun omgeving. Het gebruikt daarom een taal die is afgeleid van de natuur als metafoor om onze gezondheid te beschrijven en voor te schrijven.

Volgens haar leringen zijn de fundamentele elementen van Ether (of ruimte), Lucht (of het meer dynamische aspect ervan, wind), Vuur, Water en Aarde de bouwstenen waaruit onze fysieke wereld en het universum bestaatAangezien het menselijk lichaam dus ook een combinatie is van deze elementen, heeft het een juiste balans van de voedingsstoffen van deze vijf nodig om gezond te zijn. Te veel of te weinig leidt naar ziekte.

We gebruiken bijvoeglijke naamwoorden om deze elementen te beschrijven zoals ze in hun verschillende vormen voorkomen, die meer dan 10 paar tegengestelde eigenschappen heeft (gekend als gunas): warm, koud; zwaar, licht; nat, droog; vettig; scherp, dof; ruw, glad; stabiel, beweeglijk; zacht, hard; vloeibaar, vast; subtiel, grof; slijmerig, niet-slijmerig.
Leuk is dat we vanzelf al gebruik maken van deze taal. We zeggen regelmatig ‘het is een warme dag’, ‘de grond is nat’, maar dit is ook jouw taal om jezelf in ziekte en gezondheid te omschrijven: ‘mijn benen voelen zwaar’, of ‘mijn huid is droog en ruw’. Volgende keer dat je zoiets observeert, denk dan eens na over de kwaliteiten ervan: is het warm, koud, nat of droog, licht of zwaar?
Denk aan plaatsen en ecosystemen: de woestijn van Arizona, met zijn dorre, zanderige uitgaven, is heet en droog. Terwijl het Britse platteland, met zijn weelderige groene velden, koud en nat is.

Elke ziekte heeft ook een typische blauwdruk; koorts is een hete en droge ziekte omdat je koorts hebt en dorst hebt, terwijl een verkoudheid een koude en vochtige ziekte is, omdat je het koud hebt en een verstopte neus hebt.

Voedingsmiddelen hebben ook verschillende eigenschappen: tarweproducten zijn zwaar, nat en verkoelend - denk aan een brooddeeg of cake-mix: het is erg plakkerig en vochtig.
Specerijen zijn over het algemeen licht, droog en verwarmend. Kauw gewoon op een chilipeper en voel je mond branden. Verse kruiden zijn vaak koelend. 

Aangezien we die kenmerken uit de natuur herkennen, gaan we die intuïtief ook in balans brengen:
- Als je het koud hebt, ga je een warme trui aantrekken, of iets warme eten zoals een stoofpotje.
- Als je het warm hebt ga je iets koud drinken, of iets fris eten zoals een komkommerslaatje.
- Als je een smeuïge cake maakt, wil je die misschien afwerken met iets fris zoals besjes, en iets knapperig zoals gegrilde nootjes.
- Als je chaotisch (‘beweeglijke gedachten’) voelt in je hoofd, ga je iets gronden doen om rust te vinden, zoals met je handen in de aarde zitten of yoga doen. 
Zo zie je, we moeten het niet ver zoeken. Maar hoe dieper je hierop ingaat, hoe meer niveaus van toepassing je ervan ontdekt.

De dosha’s zijn eigenschappen die alle lichaamsfuncties beïnvloeden, van biologische processen tot gedachten en gevoelens.


De drie mind-body typen, beter bekend als de Dosha’s
Hoewel we allemaal prachtig uniek zijn, verdeelt Ayurveda ons in drie belangrijke mind-body typen; vata, pitta en kapha, ook wel dosha’s genoemd. In het Westen is dit is het meeste bekende deel van Ayurveda. Deze dosha’s vloeien voort uit de 5 elementen. Vata is vooral wind, Pitta is vooral vuur, Kapha vooral aarde.
We bevatten allemaal vata, pitta en kapha, maar het is hun specifieke combinatie en hoeveelheid (soort percentage) die ons maakt wie we zijn. Sommige mensen zijn pure vata, pitta of kapha, maar velen zijn vata-pitta, pitta-kapha of vata-kapha (dominante kwaliteit wordt eerst vermeld), of - zeldzamer - noemen balans van alle drie, vata-pitta-kapha (‘Tridoshic’).
De verschillen tussen dosha's is de hoeksteen voor het begrijpen van hoe Ayurveda werkt. Het helpt ons onze genetische samenstelling, of ‘prakriti’ te bepalen en te beheren. Het begrijpen van deze zeer diepgaande kennis, die meer dan 75 generaties doorgegeven wordt, heeft het potentieel om je leven te veranderen, zelfs een modern urban leven.

Dosha's, hoewel aanwezig vanaf de geboorte, liggen niet permanent vast: ze kunnen veranderen door onze emoties, verschillende omstandigheden, zoals wat we eten, hoe gelukkig we ons voelen, hoe laat we naar bed gaan, welk seizoen het is.

De letterlijke betekenis van het Sanskrietwoord dosha is ‘storing’, want wanneer de omstandigheden ervoor zorgen dat een bepaalde dosha zich overmatig ophoopt of verergert, kan dit leiden tot ongemak - de dosha's 'lopen letterlijk over', en het is aan ons om die dus in balans te houden.

We hebben allemaal een drempel en wanneer deze wordt bereikt, veroorzaakt dit een tijdelijke onbalans in de dosha - bekend als vikriti (letterlijk 'onevenwichtig'). Als er niets aan wordt gedaan, wordt deze onbalans chronisch en beginnen gezondheidsproblemen.
 

Ayurveda focust op het leren hoe we binnen onze comfortabele grenzen kunnen blijven, en het begrijpen van de drie dosha's helpt daarbij.
 

Doe de test op mijn website op te ontdekken welke dosha's bij jou primeren!


Beschrijving van de Dosha’s
Vata
Meestal slank met benige ledematen en rechte lichaamsvormen, worden vata-types in het midden zwaarder. Hun huid is fijn en droog, ze hebben het meer koud dan anderen en hebben moeite met zweten. Ze hebben geen onregelmatige en grillige eetlust. Deze typen zijn vatbaar voor stress en onrust en kunnen laat in de middag moe voelen. Ze zijn creatief, enthousiast, actief, alert en rusteloos en springen van het ene idee naar het andere.

Ondanks dat ze geen goede herinneringen hebben, leren Vata-types snel, zijn ze spiritueel opmerkzaam en zijn ze het gelukkigst in contact met de natuur en de buitenlucht. Ze hebben een verhoogd gevoel voor aanraking en waardering voor schoonheid. Je zou ze kunnen herkennen als met hun hoofd in de wolken en een miljoen mijl per uur pratend.

In balans
Vata Persoonlijkheden zijn energiek, levendig, vrolijk, vriendelijk, ruimdenkend, vrij van geest, omarmen verandering en leren gemakkelijk, zijn helder en alert, slapen lang en licht, hebben een evenwichtige spijsvertering, goede bloedsomloop en een gelijkmatige lichaamstemperatuur.

Uit balans
Vata-persoonlijkheden kunnen moe of vermoeid zijn, zich niet goed voelen, angstig en uitgeput zijn met een gebrek aan focus, moeite hebben om in slaap te vallen, af en toe last hebben van constipatie en een slechte bloedsomloop.

Pitta
Met een matige atletische lichaamsbouw komen Pitta-types gelijkmatig of op de onderste helft van het lichaam aan. Ze hebben een zachte, glanzende, warme huid en worden gemakkelijk heet. Ze hebben een sterke stofwisseling, goede eetlust en spijsvertering. Pitta-types zijn vastberaden, competitief, ambitieus en zeer intelligent, met een goed inzicht en scherp onderscheidingsvermogen. Ze hebben graag de controle en staan ​​graag in het middelpunt van de belangstelling, ze zijn zeer gefocust, vaak vernieuwers met een bijpassend energieniveau en kunnen worden verlicht tot een 'type A'-persoonlijkheid. Pitta-types, hoewel nachtbrakers, zijn diepe slapers en vatbaar voor levendige dromen en nachtmerries.

In balans
Pitta-persoonlijkheden zijn perfectionisten, slim, georganiseerd, hebben een sterke spijsvertering, zijn stralend, hebben een stralende huid, slapen de hele nacht door, zijn effectieve werkers en hebben innerlijke rust en geluk.

Uit balans
Pitta-persoonlijkheden kunnen controlerend, irrationeel, veroordelend, vurig, prikkelbaar, workaholic, oververhit en vatbaar voor huiduitslag en acne zijn. Ze kunnen last hebben van onderbroken slaap, zure oprispingen, frequente hoofdpijn en losse stoelgang.

Kapha
Met goed ontwikkelde lichamen, brede schouders en een zachte, olieachtige en glanzende huid, genieten kapha types van een regelmatige eetlust met een relatief langzame brandende spijsvertering. Het zijn van nature diepe slapers, verwant aan moeder aarde.
Kapha soorten zijn geduldig, grounded, zorgzaam, stabiel en ondersteunend voor familie en dierbaren.

Kaphas hebben een waardering voor kunst van dans en muziek. Ze hebben een aangeboren gevoel voor smaak en geur en houden van eten. Ze kunnen erg gehecht zijn aan hun bezittingen en territorium, en hebben moeite om het verschil te herkennen tussen essentiële zaken en luxe. Ondanks dat ze hardwerkende mensen zijn, hebben ze ook de neiging lui te zijn en langer uit te slapen dan anderen. Ze hebben een hekel aan kou en zijn dol op warmte.

In balans
Kapha-persoonlijkheden hebben een stabiel temperament, een goed langetermijngeheugen, een goede kracht en uithoudingsvermogen, een gezonde en robuuste bouw, zijn teamspelers, zijn betrouwbaar en genieten van een goede nachtrust, zijn meelevend en aanhankelijk.

Uit balans
Kapha-persoonlijkheden worden gemakkelijk zwaarder, hebben een trage spijsvertering, zijn vaak vatbaar voor sinus- en ademhalingsproblemen, voelen de magie, vinden het moeilijk om wakker te worden, kunnen moeite hebben met te veel verandering, en kunnen hunkeren naar voedsel en depressie ervaren.

Balans brengen
Als je de dosha's begrijpt, begrijp je Ayurveda.

Het balanceren van de dosha's is de sleutel tot je gezondheid en innerlijke rust, en om dit te doen is het belangrijk om de kenmerken van uw dominante dosha's te identificeren, om er dan met je zintuigen, hoofd en hart op in te spelen. Focus op waar je je het beste bij voelt en doe dit stap voor stap, dag per dag, seizoen per seizoen.

In Ayurveda worden eten of acties niet als ‘goed’ of ‘slecht’ bestempeld, ze zijn gewoon ofwel verergerend of kalmerend voor je dosha (en dus gezondheid) in de bepaalde hoeveelheden.

Dit is waar de uitdrukking ‘alles met mate’ klopt. Maar alleen als dat waar is voor jou. Want het vergif van de ene is de medicijn van de ander!

 Er zijn veel subtiliteiten in het zorgen voor je mind-body type, maar als je begint met je bewust te zijn van de elementen in je omgeving, voeding en drinken, zal dat je helpen balans te vinden in je leven.
Geniet van de reis naar geluk en gezondheid, en vergeet vooral niet om het avontuur met nieuwsgierigheid te benaderen!


Liefs,

Lily Joan

 

Bijdrage door Lily Joan Roberts

       

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!