Tips voor een goede hormoonbalans

5 TIPS VOOR EEN GOEDE HORMOONBALANS TIJDENS DE OVERGANG

Aug 12, 2022

De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar. Gedurende deze periode zullen je hormonen zoeken naar een nieuwe balans, dit wordt ook wel de overgang genoemd.

We zullen vrouwen niet uit hoeven te leggen wat voor klachten er horen bij de overgang, van opvliegers tot slecht slapen én van stemmingswisselingen tot gewrichtspijn. De oorzaak van deze klachten? Veranderingen in je hormoonhuishouding.

Voor ruim 80% van de vrouwen zorgt de overgang voor een extra belasting voor het lichaam. We hebben het hier zowel over matige als zeer forse klachten. Daarom geven we vrouwen in de (pre) menopauze graag wat extra tips mee om te zorgen voor verlichting tijdens deze periode.Tip 1 - Vermijd stress

Stress tijdens de overgang zorgt ervoor dat je hormoonsysteem nog meer uit balans raakt. We kunnen dus wel stellen dat stress funest is tijdens de overgang, het zorgt ervoor dat de overgangsklachten nog erger worden.
Daarbij is het belangrijk om te weten dat cortisol (hét stresshormoon) altijd voorrang krijgt. Om een voorbeeld te noemen: wanneer je bijna overreden wordt door een vrachtwagen, is er maar één ding belangrijk en dat is voorkomen dat dit gebeurt - al het andere is op dat moment minder belangrijk. Ons lichaam is helaas niet in staat om onderscheid te maken tussen stress als gevolg van een levensbedreigende situatie of stress als gevolg van bijvoorbeeld lange/drukke werkdagen of stressvolle relaties. Vaak zijn de laatstgenoemde ook nog langdurige stress, waardoor dit voor constante druk zorgt op je hormoonsysteem.

Wat gebeurt er tijdens de overgang?
Het vrouwenlichaam gaat tijdens de overgang van de vruchtbare fase naar de niet-vruchtbare fase. Hierdoor wordt de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron vanuit de eierstokken verminderd, waarna dit uiteindelijk helemaal stopt. Doordat cortisol (hét stresshormoon) uit progesteron wordt gemaakt, kan stress het tekort aan progesteron vergroten. 

Tip 2 - Vermijd "eten zonder echte honger"
Het stabiel houden van je bloedsuiker is tijdens je overgangsjaren nog belangrijker. Je ziet vaak een toename van vet rond de organen in de buik van vrouwen tijdens óf na de overgang. De stofwisseling wordt trager en hierdoor komen vrouwen makkelijker aan. We weten inmiddels dat er allerlei risico's gepaard gaan met een te veel aan vet rond de organen.

Hoe komt het dat vrouwen aankomen tijdens de overgang?
De oestrogeen productie neemt af tijdens de overgang, het lichaam compenseert dit door meer vet aan te maken.

Het is dus tijdens de overgang nog belangrijker om een gezond voedingspatroon aan te houden, waarbij je jezelf voedt met veel vitamines en mineralen om zo te zorgen voor een hormoonhuishouding die in evenwicht is.

Wat kun je het beste eten tijdens de overgang?
- de juiste vetten.
- voeding rijk aan jodium.
- kruisbloemige- en bladgroenten.
- fyto-oestrogenen.

Tip 3 - Blijf bewegen
Zo voorkomen we een oestrogeen dominantie en stimuleer je het groeihormoon. Waar veel vrouwen die ouder worden minder gaan bewegen/sporten, is het juist aan te raden om meer te gaan bewegen... zo zorg je er namelijk voor dat je hormoonhuishouding meer in balans blijft. We raden zelfs aan om de gym in te duiken en de gewichten te durven pakken. Krachttraining in combinatie met een gezond voedingspatroon zorgt er mede voor dat je niet insuline resistent wordt (insuline resistentie is dé voorloper van diabetes type-2).

Dit kent namelijk vele voordelen tijdens de overgang.
- je valt makkelijker af.
- een stabielere bloedsuikerspiegel.
- minder stress.
- een betere houding.
- je behoudt je gewicht beter.
- stevige armen en billen.
- meer zelfvertrouwen.

Tip 4 - Eet veel groenten
Door (> 400 gram) groenten per dag te eten zorg je voor een goede afbraak van oestrogeen. Koolsoorten zijn hierbij een aanrader, zoals: broccoli en bloemkool vanwege het stofje DIM (let op: wel goed doorkoken).
Maar ook spruiten, radijs, boerenkool, Chinese kool en witte kool zijn rijk aan isoflavonen.

Tip 5 - Een goede nachtrust
Naarmate je ouder wordt maak je minder melatonine aan. Melatonine is het hormoon wat ervoor zorgt dat je 's avonds moe wordt en makkelijk in slaap valt. De reden dat de slaap wordt verstoord komt vaak door nachtelijk transpireren en opvliegers.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?
Als we slapen wordt er groeihormoon aangemaakt, dit kent allerlei voordelen (denk bijvoorbeeld aan: het stimuleren van de stofwisseling, het beïnvloedt de sterkte van onze botten, maar we hebben het ook nodig voor vernieuwing en groei van weefsels en spieren). Wat we vaak zien bij vrouwen in de overgang is dat ze een tekort aan slaap of een verstoorde slaap hebben, dit heeft invloed op je gewicht maar ook hoor je veel vrouwen in de overgang over osteoporose (ook wel botontkalking genoemd).

Zorg er dus voor dat je ook tijdens én na de overgang de beste versie van jezelf kunt blijven door de juiste hormoonbalans te vinden voor jezelf.

SCHRIJF JE IN!


Ontvang als eerste e-mails over nieuwe (gratis) cursussen, blogs en activiteiten.

Don't you worry about receiving too many e-mails, we don't like to spam you!